03 de juliol, 2008

TDT ALT MARESME

Calella té una llarga història en la TV local i és un referent al Maresme i al país. Fa dos anys es van celebrar els 25 anys del seu funcionament en un acte entranyable, ple de records i anècdotes.
El camí ha estat llarg i moltes vegades difícil. Es va començar de forma absolutament voluntarista, amb molta gent que amb sacrificis personals van fer possible el seu naixement i la seva continuïtat.
Des de fa uns anys, aquella TV Calella “amateur” es va anar professionalitzant i avui en dia, encara amb mancances, emet dignament de forma diària amb programes de producció pròpia entre els quals ha de destacar-se un informatiu diari en directe. Podríem dir que és una televisió local amb una clara vocació de televisió comarcal.
Així ho va entendre molta gent quan va aparèixer la TDT, el que això havia d’implicar i que, ni més ni menys, podia arribar a portar a la desaparició de TV Calella. És cert que tot el procés de la TDT ha estat confús i complex, però des del primer moment, tant el Consell d’Administració de Ràdio Calella TV com el propi Ajuntament, van decidir apostar perquè Calella TV i, de retruc, tota la comarca (i si voleu més concretament l’Alt Maresme), pogués tenir veu pròpia i una oportunitat de futur en tot el nou context de les noves tecnologies.
Els costos que implicava aquest repte, que eren importants, havien de ser assumits pels ajuntaments que prèviament s’havien incorporat a tot el procés, sol·licitant la gestió compartida d’un canal de TDT per l’Alt Maresme.
I, en aquest punt, van sorgir els veritables entrebancs ja que no tots els ajuntaments han volgut/pogut destinar recursos del seu pressupost per poder tirar endavant aquest projecte.
Pràcticament tots aquests ajuntaments estaven o estan governats per alcaldes/alcaldesses del PSC. Certament, els ajuntaments tenen serioses dificultats pel finançament de tots els serveis que han de donar als ciutadans i ciutadanes dels seus municipis i aquest era, i hauria de ser, un argument de pes a l’hora de prendre una decisió.
El cert és que abans de les eleccions del 2003 es va arribar a constituir el Consorci del Maresme Nord, quan hi havia un govern ERC-PSC a l’Ajuntament de Calella que va ser el clar impulsor del projecte.
Ara s’ha fet públic que s’ha arribat a un acord entre el Consorci Digital Mataró Maresme de TDT del Baix Maresme i el Consorci del Maresme Nord. Pel que sembla, de moment és un acord de principis i bones intencions i s’haurà de veure el conveni que en el futur ho desenvolupi.
Sembla ser que tots els ajuntaments que abans no veien oportú esmerçar recursos en la TDT de l’Alt Maresme ara sí ho faran. Evidentment, els costos seran menors i per tant la partida pressupostària també. Aquest pot ser un bon argument. Malgrat tot, s’ha de dir que ara a l’Ajuntament de Calella el govern és de PSC-ERC i no ERC-PSC com abans de les eleccions. No cal recordar que a l’Ajuntament de Mataró, el govern municipal és de PSC-ERC-ICV, amb clara hegemonia socialista...
Espero que el futur conveni no signifiqui que el Consorci del Maresme Nord es converteixi en un satèl·lit sense llum pròpia a l’ombra del Consorci de Mataró, ja que això aniria en contra de la pluralitat, la singularitat i en detriment dels municipis del l’Alt Maresme. I també, perquè no dir-ho, en contra dels esforços i moltes hores de feina que molta gent amb il·lusió ha dedicat a aquest projecte.